Önkormányzat Információs Portál

TÁJÉKOZTATÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSRÓL

Tisztelt Ebesiek!

2020. június 17-én kihirdetésre került a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló 2020. évi LVII. törvény, amelynek következtében a korábban elrendelt veszélyhelyzet megszüntetésre került. Alább a koronavírus elleni védekezés korábbi védelmi intézkedéseiről szóló tájékoztató található, amelyeknek jelentős része a veszélyhelyzetet megszüntető törvénnyel hatályát veszítette. Kérjük, hogy a tájékoztató elolvasása során legyen figyelemmel arra, hogy 2020. június 18. napjától első sorban a fenti törvényben foglalt rendelkezéseket kell irányadónak tekintetni!


 

A veszélyhelyzet időszaka alatt hatályban lévő intézkedések:

Tisztelt Ebesiek!

A koronavírus fertőzés elleni intézkedések részeként megjelent legfrissebb jogszabályi rendelkezések az egészségügyi alapellátással kapcsolatos legfontosabb rendelkezései:

HÁZIORVOSI ÉS FOGORVOSI ELLÁTÁS

– A fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható.
– A keresőképtelenségről szóló igazolásokat nem kell kéthetenként kiállítani.
– Emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.
– Ha a szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt, a háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel ideiglenesen meghosszabbításra került a szakorvosi javaslat.
– A veszélyhelyzet időtartama alatt a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet.

Az ebesi orvosi rendelők telefonszáma:
I-es körzet: 06-52/783-920 (Dr. Cseke Renáta)
II-es és III-as körzet: 06-52/366-817 (Dr. Szerze Róbert és Dr. Szerze Péter)

ORVOSI ÜGYELETI ELLÁTÁS

A február 1. napjáról működő átszervezett orvosi ügyeletben mindhárom ebesi háziorvosi körzet orvosai is részt vesznek. Megkérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy az ügyeletet annak rendeltetése szerint csak valóban sürgős esetekben keressék. Az ügyelet nem meghosszabbított háziorvosi rendelés, hanem sürgősségi ellátási forma. Az elkövetkező időszakban az egészségügyben dolgozók várhatóan fokozott terhelés mellett fognak dolgozni, mindannyiunk érdeke, hogy ne terheljük őket szükségtelen dolgokkal.

Az ügyelet elérhetősége: 52/362-618, +36 30 698 0043

MIT TEGYEN A BETEGSÉG GYANÚJA ESETÉN?

A betegség leggyakoribb tünetei
– A leggyakoribb tünetek: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés.
– Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj.
– Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek.
– Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.

Ha Ön vagy egy Önnel szoros kapcsolatban álló személy fertőzött területen (pl. Észak-Olaszország) járt, vagy Ön akár itt Magyarországon fertőzött személlyel érintkezett és a fenti tünetei jelentkeznek, akkor az első legfontosabb teendők:
– Maradjon otthon, ne menjen közösségbe!
– Kérjük, hogy ne személyesen menjen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát! A háziorvos telefonon fogja kikérdezni Önt.
– Ha felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor a háziorvos értesíti a mentőket és a mentő kórházba szállítja Önt.
– A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek és laborvizsgálatot végeznek, amely kimutatja, hogy koronavírussal fertőzött-e vagy nem.
– Ha a laboreredmény megerősíti, hogy Ön koronavírussal-fertőzött, akkor kórházi megfigyelés (karantén) alá kerül. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.

Fontos, hiteles információk a koronavírus fertőzés elleni védekezés témakörben: https://koronavirus.gov.hu/

Kérjük, hogy kövessék figyelemmel az Önkormányzat honlapját, igyekszünk folyamatosan naprakész információval szolgálni.

Ebes, 2020. március 15.

Szabóné Karsai Mária
polgármester

www.ebesitv.hu

Archívum