Önkormányzat Információs Portál

ALÁÍRÁSGYŰJTÉS A NEMZETI RÉGIÓK VÉDELMÉÉRT

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is csatlakozott a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezéshez, és aláírásokat gyűjt a nemzeti régiók védelméért, uniós szintű támogatásáért.
Ez a kezdeményezés elősegíti a székelyföldi magyar gazdák szülőföldön való megmaradását és boldogulását.

Bármelyik uniós állampolgár aláírhatja, és ezzel támogathatja a kezdeményezést!

Ebesen a Polgármesteri Hivatal épületében szerdánként 9-15 óra között van lehetőség az aláírásra.

Online kitöltés: https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative

Az aláírásgyűjtés célja

Egymillió aláírás esetén európai szinten vitatják meg a témát, és alkothatnak európai uniós jogszabályt a nemzeti régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A Székely Nemzeti Tanács szerint ez a kulcsa annak, hogy azok a régiók is megőrizhessék nemzeti-kulturális sajátosságaikat, melyek – mint Székelyföld – jelenleg nem rendelkeznek közigazgatási hatáskörökkel. Biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU-s alaphoz, forráshoz és programhoz, előmozdítva sajátosságaik fenntartását és regionális identitásuk megőrzését.

A NAK számára is fontos a regionális kultúrák sokszínűsége, és azok sajátosságainak fennmaradása a jövő generációi számára.

Ráadásul ez a kezdeményezés végre nem szétválasztja a magyarokat, hanem összehozza. A magyar Országgyűlés ötpárti határozati javaslatot fogadott el, amelyben támogatásáról biztosította a nemzeti régiók védelméről szóló polgári kezdeményezést.

Miért jó a gazdálkodónak?

Aláírásával elősegítheti a székelyföldi agrár- és élelmiszergazdaság megerősödését, fejlődését, továbbá az egyenlő hozzáférést az uniós agrártámogatásokhoz.

Mely kamarai tagokat, gazdálkodókat érint? Az érintetteknek milyen tulajdonsággal kell rendelkezniük, milyen feltételeknek kell megfelelniük, vagy milyen feltételeket kell teljesíteniük?

Bármelyik uniós állampolgár aláírhatja, és ezzel támogathatja a kezdeményezést.

Mi a feladata a Kamarának?

A falugazdászok segítségével lehetőséget biztosítunk a gazdálkodóknak arra, hogy aláírásukkal támogassák a kezdeményezést.

Emellett a NAKlapban, a Nak.hu portálon, a NAK Facebook oldalán, valamint hírlevélben is tájékoztatjuk a tagságot a lehetőségről. Megyei szinten a megyei elnökök is előmozdítják a kezdeményezés sikerét.

Mit kell tennie a gazdálkodónak?

Amennyiben támogatja a kezdeményezést, a falugazdász által kinyomtatott aláíró ívet kitölti az adataival és aláírásával hitelesíti.

Az alábbi adatokat kell megadniuk a gazdálkodóknak:

  • teljes név
  • állampolgárság
  • személyazonosító szám/a személyazonosító okmány típusa és száma
  • dátum
  • aláírás

A megadott adatokat sehol nem használjuk fel, a hitelesség miatt van ezekre szükség. Miután a gazdálkodók támogatását, véleményét eljuttattuk a döntéshozókhoz, az adatokat törölni fogjuk.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

 

www.ebesitv.hu

Archívum