Önkormányzat Információs Portál

Az 1960/70-es évek

Az 1960-61-es esztendőben épült fel a művelődési ház a kultúra, szórakozás, mozielőadások, a községi nagygyűlések helyszínéül.  Első vezetője Uzonyi Pál pedagógus volt. Uzonyi Pál személyisége meghatározó volt a község művelődése szempontjából: festményei, grafikái és szobrai megyeszerte ismertté tették, számos kiállítása volt Ebesen is. Művei az iskola tantermeit is díszítették.
16-regi-kep
Uzonyi Pál önarcképe

1972-ben épült Egészségház intézményére a terhes anyák és csecsemők gondozásának a feladatai hárultak. Szarka Józsefné 1959-től dolgozott a községben mint védőnő. A falu központjában, egy szolgálati lakás átalakításával, korszerűsítésével és bővítésével az Ady Endre utcán kapott helyet az Öregek napközi otthona, 1987-től Idősek klubja.
Az új posta épülete 1972-ben ugyancsak a Kossuth utcában létesült, az orvosi rendelő és a gyógyszertár között.
1974-ben, Ebes nyugati részén kigyulladt egy gázkút. Az akkori gázkitörésből 16 évvel később, 1990-ben lett gázgyújtás, s a láng jelképesen is azt hirdette, hogy a községben megindult a vezetékes gázszolgáltatás.
1977-ben épült Ebesen az ÁFOR telep (későbbi MOL Rt. Termék előállítás és kereskedelmi divízió logisztikai bázistelepe), mely Hajdú- Bihart, a Nyírséget és Békés megye egy részét látta el üzemanyaggal. Az eleinte üzemanyag, hordós és kiszerelt olajtermékek, autóápolási cikkek forgalmazásával foglalkozó telep 2006. június 30-án zárt be.

Vissza a Településtörténet tartalomjegyzékébe…

www.ebesitv.hu

Archívum